Op de fiets aangereden door auto

Fiets aangereden door autoEen aanrijding is altijd schrikken en het is te hopen dat u er zonder al te veel kleerscheuren vanaf komt. Bent u op de fiets aangereden door een auto, dan is de kans echter vrij groot dat u aanzienlijke letselschade opgelopen heeft. Fietsers zijn relatief kwetsbaar in het verkeer en daarom kunt u als fietser in vrijwel alle gevallen de automobilist aansprakelijk stellen voor uw letselschade. Onze letselschade specialisten kunnen u juridisch bijstaan om uw letselschade te claimen, vaak zonder dat daaraan voor u kosten zijn verbonden.

Op de fiets aangereden door een auto en letselschade opgelopen? Neem vrijblijvend contact op voor rechtsbijstand in Eindhoven.

Aansprakelijkheid aanrijding fiets – auto

Bij een aanrijding tussen een auto en een fiets loopt de fietser natuurlijk een veel groter risico op ernstige letselschade dan de automobilist. De fietser heeft niet de bescherming van een stevige kooiconstructie en legt het dus af tegen de auto. Daarom geniet een fietser extra wettelijke bescherming in het verkeer en bij een aanrijding met een auto. Bent u op de fiets aangereden door een auto, dan is het wettelijk geregeld dat de automobilist voor minstens 50% aansprakelijk is. Heeft u geen verkeersfout gemaakt en valt u niets te verwijten, dan is de automobilist voor de volle 100% aansprakelijk voor uw letselschade.

Kinderen tot 14 jaar extra beschermd bij aanrijding

Omdat kinderen in het verkeer kwetsbaarder zijn dan volwassenen, zijn jonge fietsertjes ook wettelijke extra beschermd. Iedereen weet dat kinderen zich niet altijd even verantwoordelijk en voorspelbaar gedragen, ook niet in het verkeer. Het is de taak van de ouders, docenten en de overheid om kinderen verantwoordelijkheidsgevoel bij te brengen, maar hen tegelijkertijd te beschermen. Daarom wordt van overige verkeersdeelnemers verwacht dat zij altijd rekening houden met het wispelturige en soms onvoorspelbare gedrag van kinderen. Is een kind onder de 14 jaar op de fiets aangereden door een auto, dan is de automobilist 100% aansprakelijk voor de letselschade. Doordat op bij kinderen nog niet kan worden voorspeld hoe hun toekomst verloopt, is het bij ernstig letsel lastig om de letselschade te berekenen. Probeer dit niet zelf maar schakel gespecialiseerde rechtshulp in.

Op de fiets aangereden en dader onbekend

In onze rechtspraktijk hebben wij helaas veel te veel zaken lopen waarbij de automobilist besloot om door te rijden nadat hij iemand van zijn fiets had gereden. In zo’n geval staat het slachtoffer er soms letterlijk helemaal alleen voor en is het te hopen dat er spoedig hulp wordt ingeschakeld. Ten tweede zit u met letselschade die u niet bij de aansprakelijke automobilist kunt claimen, omdat deze onbekend blijft. Juist voor dit soort situaties is het Waarborgfonds Motorverkeer in het leven geroepen. Als u kunt aantonen dat u er alles aan heeft gedaan om de aansprakelijke partij te achterhalen en dit niet is gelukt, dan zal het Waarborgfond Motorverkeer een schadevergoeding uitkeren voor uw letselschade.

Schadeposten bij letselschade

Bent u op de fiets aangereden door een auto, dan kan de schade flink oplopen. Zelfs bij lage snelheid heeft een fietser al kans op ernstige botbreuken, hersenletsel en inwendig letsel. Als er sprake is van letsel, dan kunt u alle schadeposten opvoeren als letselschade. Onder letselschade valt ook reparatie of vervanging van uw fiets, kleding en mobiele telefoon. Na een ongeval kunt u onder meer de volgende letselschade claimen bij de aansprakelijke partij:

 • Medische behandelingen en hulpmiddelen
 • Eigen bijdrage voor medicijnen
 • Eigen risico van uw zorgverzekering
 • Extra reiskosten
 • Juridische kosten van uw rechtsbijstand
 • Hulp in de huishouding of klusjesman
 • Misgelopen inkomsten door gedeeltelijke of volledige arbeidsongeschiktheid
 • Schade aan goederen
 • Kosten van studievertraging
 • Kosten van verhuizing
 • Kosten van annuleren vakantie of meerkosten van aangepaste vakantie
 • Noodzakelijke aanpassingen in huis, zoals bijvoorbeeld aangepast toilet
 • Smartengeld

Kosteloze juridische hulp bij letselschade

Er komt vaak behoorlijk wat kijken bij het afwikkelen van letselschade na een aanrijding tussen een auto en een fiets. De afwikkeling van een letselschadezaak vergt kennis van wet- en regelgeving en ervaring met het vaststellen en claimen van letselschade. Het is daarom verstandig om juridische hulp in te schakelen van een ervaren letselschade expert. Rechtsbijstand bij letselschade is in de meeste gevallen kosteloos als u als fietser bent aangereden door een auto. Uw juridische kosten zijn namelijk onderdeel van uw letselschade en kunnen volledig worden doorberekend aan de aansprakelijk tegenpartij.

Letselschade specialist inschakelen

Bent u op de fiets aangereden door een auto, dan kunt u de hulp inschakelen van één van onze ervaren letselschade specialisten. Als de automobilist volledig aansprakelijk is voor uw letselschade, dan kunnen wij u gegarandeerd kosteloos bijstaan. Ons team van ervaren en deskundige letselschade juristen zullen een maximale schadevergoeding voor u claimen en rusten niet voordat de schadevergoeding op uw rekening is overgemaakt.
Wij werken landelijk en staan u ook in Eindhoven juridisch bij als u op de fiets bent aangereden door een auto. Neem vrijblijvend contact met ons op om uw zaak te bespreken, wij bezoeken u thuis in Eindhoven, als u dat wenst. Mocht uw letselschadezaak aan de rechter moeten worden voorgelegd, dan zal uw jurist uw zaak overdragen aan een letselschade advocaat. Dit is echter slechts in 2-3% van de gevallen nodig.