Schadevergoeding na ongeluk met bus

schadevergoeding ongeluk busDagelijks rijden er in Nederland duizenden bussen rond. Of het nu gaat om openbaar vervoer of commerciële vervoersbedrijven, buschauffeurs zijn opgeleid om rekening te houden met de omvang van hun voertuig en de impact van een aanrijding. Buschauffeurs en medeweggebruikers dienen daarnaast altijd rekening te houden met de dode hoek van een bus. Toch komen busongelukken met regelmaat voor, soms met ernstige letselschade tot gevolg.

Bent u als voetganger, fietser, automobilist of motorrijder aangereden door een bus, dan kunt u vaak schadevergoeding claimen voor uw letselschade. Is de buschauffeur volledig aansprakelijk voor het ongeluk, dan is juridische hulp van onze letselschade experts kosteloos. Een letselschade expert kan samen met u de letselschade vaststellen en schadevergoeding claimen.

Schadevergoeding claimen na ongeluk met bus? Neem vrijblijvend contact op voor juridische bijstand in Eindhoven.

Voetganger of fietser aangereden door bus

Als voetganger of fietser bent u een kwetsbare verkeersdeelnemer en heeft u altijd recht op schadevergoeding van minimaal 50% van uw letselschade. Het is namelijk wettelijk geregeld dat bestuurders van motorvoertuigen rekening moeten houden met de kwetsbaarheid van deze groep verkeersdeelnemers. Een buschauffeur is daarom na een aanrijding altijd voor 50% aansprakelijk voor de letselschade van een voetganger of fietser, ook als deze zich niet volledig aan de verkeersregels heeft gehouden. Valt u als voetganger of fietser niets te verwijten, dan is de buschauffeur 100% aansprakelijk voor uw letselschade.

Mijn kind is aangereden

Kinderen onder de 14 jaar vallen per definitie ook onder de groep kwetsbare verkeersdeelnemers. Kinderen kunnen zich in het verkeer soms onvoorspelbaar gedragen. Hier dient een buschauffeur rekening mee te houden. Dit betekent dat een buschauffeur altijd moet kunnen anticiperen op onverwachte manoeuvres en zijn snelheid hierop moet aanpassen. Als uw kind aangereden door een bus en is hij of zij jonger dan 14 jaar, dan dient de letselschade volledig vergoed te worden.

Als automobilist aangereden door bus

Bent u als automobilist aangereden door een bus, dan is het afhankelijk van de situatie wie schuldig is aan het ongeval en bij wie de aansprakelijkheid ligt. Heeft de buschauffeur u geen voorrang verleend of bent u van achteren aangereden? Dan kunt u de buschauffeur aansprakelijk stellen voor al uw letselschade. Het is ook mogelijk dat u beiden aansprakelijk bent voor het ongeluk. U heeft bijvoorbeeld niet goed op de snelheidslimiet gelet op het moment dat de bus u aanreed. In dat geval zal uw schadevergoeding lager uitvallen dan 100%, het gaat dan immers om gedeelde aansprakelijkheid.

Als motorrijder aangereden door bus

Als motorrijder bent u kwetsbaarder in het verkeer dan de meeste andere bestuurders van motorvoertuigen. De gevolgen van een aanrijding met bus kunnen voor u een stuk ernstiger zijn dan voor een automobilist. De aansprakelijkheid is echter hetzelfde geregeld als bij een aanrijding met een auto of ander motorvoertuig. U wordt als motorrijder dus niet gezien als zwakkere verkeersdeelnemer.

Welke letselschade claimen na ongeluk bus?

Na een ongeluk met een bus komen er ongetwijfeld veel vragen op u af. Welke schade kan ik claimen? Hoe hoog kan de schadevergoeding voor mijn letselschade zijn? Het antwoord op deze vragen is afhankelijk van uw situatie. Op de eerste plaats kunt u hierbij denken aan de kosten voor medische behandelingen, medicijnen en hulpmiddelen zoals krukken of een rolstoel. Vaak heeft u echter recht op veel meer schadevergoeding.

Een ervaren letselschade specialist zal bij het vaststellen van de totale schadevergoeding altijd verder kijken dan alleen naar de directe kosten. Een deskundige expert kan een juiste inschatting maken van alle kosten die u mogelijk ook in de toekomst heeft en hij kan een berekening maken van alle inkomsten die u misschien misloopt als gevolg van het ongeval met de bus. Als u bijvoorbeeld een dwarslaesie opgelopen heeft, waardoor u voor de rest van uw leven (deels) arbeidsongeschikt bent, worden de inkomsten die u hierdoor misloopt ook meegenomen als schadepost. Naast kosten voor uw materiële letselschade, heeft u soms ook recht op smartengeld voor immateriële letselschade. Bijvoorbeeld als u chronisch pijn heeft en minder plezier in het leven ervaart.

Kosteloos juridische bijstand

Onze ervaren letselschade specialisten werken landelijk en komen ook graag bij u langs in Eindhoven voor juridisch advies over het afhandelen van uw letselschade. U bent dan verzekerd van een maximale schadevergoeding na uw ongeluk met bus. Is de tegenpartij aansprakelijk te stellen, dan is onze juridische bijstand gegarandeerd kosteloos.