Te voet aangereden, hoe kan ik schade claimen?

Te-voet-aangereden-schade-claimenVoetgangers zijn de meest kwetsbare verkeersdeelnemers. Zij lopen bij een aanrijding met een motorvoertuig een groot risico op ernstig letsel. Als u te voet aangereden bent, zijn de belangrijkste kostenposten hoogstwaarschijnlijk uw medische behandelingen en misgelopen inkomsten. Als voetganger kunt u vrijwel altijd schadevergoeding voor uw letselschade claimen. Bestuurders van motorvoertuigen zijn wettelijk verplicht minimaal 50% van de letselschade van een voetganger te vergoeden. Een letselschade expert kan u helpen met het schade claimen. In de meeste gevallen is de tegenpartij volledig aansprakelijk voor uw letselschade en kost deze juridische hulp u niets.

Te voet aangereden en schade claimen? Neem contact op met onze letselschade experts voor juridische bijstand in Eindhoven en omstreken.

Aansprakelijkheid bij ongevallen met voetgangers

Wettelijk is vastgelegd dat een voetganger na een aanrijding altijd letselschade kan claimen, omdat iemand te voet zeer kwetsbaar is in het verkeer. Van bestuurders van motorvoertuigen wordt verwacht dat zij te allen tijde rekening houden met de kwetsbaarheid van voetgangers. Dit geldt ook voor voetgangers die zich niet aan de verkeersregels hebben gehouden. Een automobilist heeft ook in deze situaties een wettelijke verplichting om te voorkomen dat iemand te voet aangereden wordt. Bent u te voet aangereden, dan kunt u minstens 50% van uw letselschade claimen. Als de automobilist volledig aansprakelijk is of het slachtoffer is jonger dan 14 jaar, dan kunt u 100% van de letselschade claimen bij de aansprakelijk bestuurder.

Letselschade claimen na ongeval met motorvoertuig

Bent u te voet aangereden door een motor, scooter of auto, dan loopt u dus vrijwel altijd letsel op. Naast fysiek ongemak kunt u ook te maken krijgen met vervelende financiële gevolgen. Bij letselschade na een ongeval met een motorvoertuig kunt u denken aan de volgende schadeposten:

  • Medische kosten en hulpmiddelen
  • Loonderving
  • Klusjesman of hulp in de huishouding
  • Extra reiskosten
  • Smartengeld

Toekomstige letselschadeposten claimen

Door uw letsel maakt u waarschijnlijk onmiddellijk kosten. Omdat de kans groot is op ernstig letsel en blijvende gevolgen wanneer u als voetganger aangereden bent, maakt u misschien voor de rest van uw leven extra kosten door het ongeval. Hierbij kunt u denken aan arbeidsongeschiktheid en medische complicaties in de toekomst. Ook voor de gevolgen die u uw leven lang blijven achtervolgen kunt u letselschade claimen bij de aansprakelijke partij.
We kunnen echter niet in de toekomst kijken en weten nooit exact wat de gevolgen zijn van een verkeersongeval op de langere termijn. Een letselschadebureau kan op grofweg twee manieren uw toekomstige letselschade claimen:

  • De eerste manier is het inschatten van de toekomstige kosten op basis van ervaring en vergelijkbare situaties. Als u bijvoorbeeld door rugletsel chronische rugpijn heeft, dan is de verwachting dat u nooit meer volledig zult kunnen werken. U zult niet in staat zijn om een hele werkdag achter de computer of achter het stuur te zitten. Een letselschade expert zal dan uitrekenen hoeveel inkomen u in de toekomst gaat missen door uw gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid.
  • De tweede manier om toekomstige letselschade te claimen, is het vastleggen van een risicoclausule bij de verzekeraar. Dit houdt in dat u, op het moment dat uw klachten verergeren of als u in de toekomst nieuwe klachten ontwikkelt, de verzekeraar een bedrag zal uitkeren om ook deze letselschade te vergoeden. Voorwaarde is echter wel dat u moet aantonen dat deze letselschade een direct gevolg is van het bewuste ongeval waarbij u te voet aangereden bent.

Een combinatie van bovenstaande opties is tevens mogelijk.

Juridische hulp voetgangers

Omdat u als voetganger nooit volledig aansprakelijk bent voor een ongeval, draait u zelf nooit volledig op voor uw letselschade, en dat geldt ook voor juridische kosten. Als de tegenpartij volledig aansprakelijk is, dan kost juridische bijstand u zelfs niets. Deze kosten maken namelijk deel uit van de totale schadevergoeding die u kunt claimen.

Inschakelen letselschade expert

Als u te voet bent aangereden en de tegenpartij is volledig aansprakelijk, bieden wij u gegarandeerd kosteloze juridische bijstand aan. U bent dan verzekerd van de beste juridische dienstverlening van één van onze ervaren letselschadespecialisten zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over de rekening. Wij gaan tot het uiterste om voor u een schadevergoeding te claimen die recht doet aan uw situatie, terwijl u zich kunt richten op uw herstel. Bent u te voet aangereden door een auto of ander motorvoertuig en zoekt u juridische hulp voor de afwikkeling van uw letselschade in Eindhoven? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij werken landelijk en komen ook graag bij u thuis in Eindhoven voor juridisch advies.