Aanrijding van achteren, wie is schuldig?

wat te doen na aanrijding van achterenEen verkeersongeluk is altijd een ingrijpende ervaring met emotionele en financiële gevolgen. Bij een aanrijding van achteren is de impact extra groot, omdat de botsing vaak onverwachts plaatsvindt. Daarnaast is er bij een kop-staartbotsing een relatief grote kans op whiplashklachten met een aanzienlijke herstelperiode. Na een aanrijding van achteren kunt u zich het beste laten bijstaan door een letselschade expert om een schadevergoeding te claimen. Meestal is de partij die u van achteren aangereden heeft volledig aansprakelijk voor uw letselschade. Deze aansprakelijke tegenpartij is dan wettelijk verplicht om ook uw juridische kosten te vergoeden.

Letselschade na aanrijding van achteren en benieuwd wie schuldig is? Neem vrijblijvend contact met ons op voor juridisch advies in Eindhoven.

Direct actie ondernemen na het ongeval

Om de kans op een volledige schadevergoeding zo groot mogelijk te maken, is het verstandig om na een aanrijding van achteren direct actie te ondernemen. Dit betekent vooral het verzamelen van gegevens van de betrokken partijen en getuigen, foto’s maken van de schade en de verkeerssituatie en het invullen van het Europees Schadeformulier. Ook is het verstandig om zo spoedig mogelijk uw letsel te laten vaststellen door uw huisarts. Met de verzamelde gegevens kunnen onze letselschade experts vervolgens de aansprakelijkheid van de tegenpartij aantonen en op basis daarvan schadevergoeding claimen. Neem na een aanrijding van achteren de volgende stappen:

 • Vul het Europees Schadeformulier in
 • Gegevens van tegenpartij en getuigen noteren en controleren
 • Maak foto’s van de schade en de verkeerssituatie
 • Neem contact op met uw huisarts
 • Schakel een letselschade specialist in om de tegenpartij aansprakelijk te stellen en een schadevergoeding te claimen

Wie is schuldig na aanrijding van achteren

Als u door een ander motorvoertuig van achteren aangereden bent, dan is de bestuurder van dit voertuig in vrijwel alle gevallen schuldig en dus aansprakelijk voor uw letselschade. Onoplettendheid of onvoldoende afstand houden zijn meestal de oorzaak van een dergelijke aanrijding. Er is een aantal uitzonderingen waarbij de bestuurder van de voorste auto toch aansprakelijk gesteld kan worden. De automobilist van de voorste auto is aansprakelijk als deze zonder legitieme reden plotseling remt of een medeweggebruiker afsnijdt. Onze letselschade juristen kunnen de aansprakelijkheid voor u uitzoeken na een aanrijding van achteren. Is de achterop-rijder schuldig, dan staan wij u kosteloos bij.

Whiplash door kop-staartbotsing

Verreweg het bekendste letsel na een aanrijding van achteren is een whiplash. Whiplashklachten zijn het gevolg van een hevige beweging van het hoofd van achteren naar voren op het moment van de botsing. Hierdoor is het mogelijk dat er nek- en rugwervels beschadigd raken, maar in veel gevallen is er geen fysieke schade waarneembaar. Echter, ook zonder aanwijsbare fysieke schade kunt u ernstige klachten overhouden aan een whiplash. De klachten variëren van een stijve en pijnlijke nek tot chronische rug- en nekklachten en concentratie- en geheugenstoornissen. Vaak heeft u direct na de aanrijding van achteren al last van klachten, maar het is ook mogelijk dat klachten pas na twee dagen verschijnen. Neem bij de volgende symptomen altijd contact op met uw huisarts:

 • Stijve nek
 • Nek- en hoofdpijn
 • Rugpijn
 • Pijn in uw schouders en armen
 • Verlies aan concentratievermogen
 • Geheugenstoornissen
 • Duizeligheid

Omdat whiplash klachten na een aanrijding van achteren zich op veel verschillende manieren kunnen manifesteren, is het niet altijd eenvoudig om een eenduidige diagnose te stellen. Naast de grote verscheidenheid van whiplashklachten, is er meestal sprake van een indirecte diagnose op basis van symptomen. Het komt dikwijls voor dat de tegenpartij de whiplashklachten niet erkent en een deel van de letselschade niet wil vergoeden. Het daarom van belang om zo spoedig mogelijk na een aanrijding van achteren naar uw huisarts te gaan om te onderzoeken of u een whiplash hebt opgelopen.

Letselschade claimen

Na een aanrijding van achteren maakt u kosten voor de behandeling van uw letsel en reparatie van schade aan uw auto en andere bezittingen. Aangezien de kans groot is dat de bestuurder die u van achteren heeft aangereden aansprakelijk is, kunt u hiervoor een schadevergoeding eisen. Zo heeft u recht op vergoeding voor medische behandelingen, extra reiskosten, misgelopen inkomsten en reparatiekosten van uw auto. Laat uw letselschade berekenen door een erkend letselschade expert, zodat alle schadeposten worden meegenomen in de schadevergoeding en u niet zelf opdraait voor een deel van de kosten.

Juridische bijstand van letselschade expert

Na een aanrijding van achteren heeft u waarschijnlijk recht op kosteloze juridische bijstand van ons letselschadebureau. Als de volledige aansprakelijkheid van de tegenpartij is aangetoond, dan zijn er voor u gegarandeerd geen kosten verbonden aan onze rechtsbijstand. De juridische kosten maken deel uit van uw schadeclaim. Zo hoeft u zich zelf geen zorgen te maken over de juridische afwikkeling van uw letselschadezaak. Dat is wel zo prettig als u uw handen al vol heeft aan het herstel van uw letsel.

Voor deskundige juridische bijstand na een aanrijding van achteren kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij bezoeken u ook aan huis in Eindhoven om uw zaak met uw door te nemen. Uiteraard alleen als u dit wenst.