Schadeposten

Als u letsel hebt door een ongeval, dan lijdt u letselschade. Voor de behandeling van uw letselschadezaak in Eindhoven schakelt u de letselschadejuristen en letselschade-experts van B&O Letselschade in.

Hieronder ziet u welke schadeposten er (onder andere) kunnen zijn.

1. Ziektekosten

Hieronder vallen kosten voor protheses of aangepaste schoenen, niet-verzekerde kosten voor bijvoorbeeld alternatieve therapie, het eigen risico van uw verzekering, enzovoort.

2. Aanpassingen van de thuissituatie

Na een ongeval kan het nodig zijn dat uw huis wordt aangepast, bijvoorbeeld met een verhoogd toilet, een traplift of valbeugels. Als u voortaan meer thuis bent, besteedt u ook meer geld aan gas, water en licht. Het kan ook zijn dat u moet verhuizen, omdat uw huis onvoldoende kan worden aangepast.

3. Werknemers en zelfstandigen: verlies van arbeidsvermogen

U verliest bijvoorbeeld (een deel van) uw loon, pensioen, levensloopregeling, provisie, dertiende maand, loon in natura, reis- en onkostenvergoedingen, vakantiegeld, auto van de zaak, laptop, mobiele telefoon.

4. Zelfstandigen: overige kosten

Zelfstandigen verliezen niet alleen arbeidsvermogen, maar bijvoorbeeld ook afschrijvingen, zelfstandigenaftrek en een auto van de zaak. Soms zullen ze zelfs hun bedrijf moeten verkopen of opdoeken.

5. Huishoudelijke hulp

Sommige huishoudelijke taken zult u als gevolg van het ongeval door anderen moeten laten uitvoeren. Dat kost vanzelfsprekend geld.

6. Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden in en rond uw huis voerde u doorgaans zelf uit. Na het ongeval zult u die soms uit handen moeten geven. Het gaat dan om zaken als onderhoud aan huis en tuin of het wassen van uw auto.

7. Reiskosten

Om lichamelijk te herstellen moet u waarschijnlijk een arts of fysiotherapeut bezoeken. Het vervoer daar naartoe kost geld. Dat geldt voor zowel eigen vervoer als de taxi. Denk niet alleen aan brandstofkosten, maar bijvoorbeeld ook aan parkeerkosten. Mogelijk moet u een grotere auto aanschaffen vanwege een rolstoel. Of u moet, bij aangepast vervoer, een eigen bijdrage betalen.

8. Annuleringen, afzeggingen of zinloos geworden uitgaven

U zou op vakantie gaan, maar dat gaat nu niet meer door. Uw reeds geboekte vakantie, een abonnement op de sportschool, kosten van een hobby die u niet meer kunt uitoefenen (zoals paardrijden, motorrijden) komen allemaal voor vergoeding in aanmerking.

9. Smartengeld

Schade is niet altijd financieel van aard. U kunt geestelijk of lichamelijk pijn lijden of levensvreugde missen. De financiële vergoeding voor immateriële schade noemen we smartengeld.