Wanneer kan ik schadevergoeding claimen?

wanneer kan ik schadevergoeding claimenHeeft u letselschade opgelopen bij een bedrijfsongeval, auto-ongeluk of bij een ander ongeval, dan vraagt u zich misschien af: ‘wanneer kan ik schadevergoeding claimen, hoeveel kan ik claimen en bij wie moet ik zijn.’ Het is dan ook belangrijk om één van onze letselschade specialisten te raadplegen bij letselschade als gevolg van een ongeval. Wij beschikken over de juiste kennis en kunnen u vertellen of u recht heeft op schadevergoeding voor uw specifieke schadeposten. Is iemand anders aansprakelijk voor uw letselschade? Dan kost onze juridische hulp u niets.

Wanneer kan ik schadevergoeding claimen? Neem contact op, wij adviseren u vrijblijvend!

Wanneer recht op schadevergoeding?

Naast de vraag ‘wanneer kan ik schadevergoeding claimen’, krijgen wij ook vaak de vraag voorgelegd ‘wanneer heb ik recht op schadevergoeding.’ Het antwoord is eigenlijk simpel. In de Nederlandse wet is geregeld dat als iemand u letselschade toebrengt, u recht heeft op schadevergoeding. Degene die verantwoordelijk is, dient de geleden en de nog te lijden schade te vergoeden.

Bij welke ongevallen kan ik schadevergoeding claimen?

Eigenlijk kunt u schadevergoeding claimen bij alle soorten ongevallen. Zodra u letselschade oploopt en een ander is hiervoor verantwoordelijk kunt hem of haar aansprakelijk stellen en schadevergoeding claimen. Enkele voorbeelden zijn:

Bewijzen om schadevergoeding te claimen

Wanneer u schadevergoeding kunt claimen is duidelijk, maar om uw letselschade vergoed te krijgen, moet u wel bewijzen dat u door toedoen van die ander letsel opgelopen heeft. In Nederland geldt de regel: ‘wie eist, die bewijst.’ Het is dus verstandig om zoveel mogelijk bewijzen van het ongeval te verzamelen, zoals getuigenverklaringen, proces-verbaal en foto’s van de situatie. Ook het bezoeken van uw huisarts en u laten onderzoeken op medisch letsel behoort tot de bewijzen. Hoe meer u verzamelt, hoe sterker u staat tijdens uw letselschadezaak.

Voor welke schadeposten kan ik schadevergoeding eisen?

Zodra u alle bewijzen heeft verzameld en de veroorzaker van het ongeval aansprakelijk heeft gesteld, kunt u een schadelijst opstellen. Hierin neemt u alle kosten op waarvoor u schadevergoeding claimt. Niet alleen de letselschade die u nu lijdt komt voor vergoeding in aanmerking, ook toekomstige letselschade mag u niet vergeten. Onze letselschade juristen kunnen u hierbij helpen. Enkele voorbeelden van schadeposten zijn:

  • Schade aan bezittingen
  • Medische kosten
  • Reiskosten
  • Verlies aan inkomen
  • Inschakelen van hulp
  • Overige kosten
  • Wanneer schade aan bezittingen claimen?

Onder schade aan eigen bezittingen vallen al uw persoonlijke spullen. Zo kunt u schade hebben aan uw fiets, brommer of auto, maar ook aan uw kleding, smartphone, bril, laptop of sierraden. De aansprakelijke tegenpartij moet deze schade vergoeden. Bewaar daarom zoveel mogelijk kapotte bezittingen en bonnetjes van reparaties en nieuw gekochte spullen.

Voor welke medische kosten kan ik schadevergoeding claimen?

Loopt u letsel op als gevolg van het ongeval, dan krijgt u vrijwel zeker te maken met medische kosten. Alles wat u niet krijgt vergoed van uw zorgverzekering, kunt u als schadevergoeding claimen. Denk hierbij aan medicijnen, huren van hulpmiddelen (krukken, rolstoel), nota’s fysiotherapeut of psycholoog, kosten revalidatie fitness en het eigen risico van uw zorgverzekering.

Reiskosten claimen

Als u door het ongeval bijvoorbeeld onder behandeling staat bij een arts of fysiotherapeut en u moet hiervoor reizen, dan kunt u deze extra kosten als schadevergoeding claimen. Onder reiskosten vallen ook parkeerkosten en taxikosten evenals het huren van een auto, omdat uw eigen auto gerepareerd moet worden. De kosten moeten samenhangen met het ongeval.

Schadevergoeding claimen wegens verlies inkomen

Als u letsel oploopt door het ongeval bestaat de kans dat u in inkomen achteruit gaat. U kunt wellicht minder overuren maken en mist onkostenvergoeding of fooien. Wanneer u arbeidsongeschikt raakt, bent u aangewezen op een WIA-uitkering en gaat u fors inleveren op uw inkomen. Ook verminderde pensioenopbouw en misgelopen promoties of carrièrekansen kunt u als schadevergoeding claimen.

Inschakelen van hulp

Wanneer u door het ongeval bepaalde klussen in en rond uw woning niet meer zelf kunt doen, moet u hiervoor wellicht iemand inschakelen. Denk aan een schilder, tuinman, huishoudelijke hulp en een klusbedrijf. Deze kosten moet de aansprakelijke tegenpartij vergoeden. Ook voor het boodschappen laten doen, de kinderen naar school brengen en mantelzorg kunt u schadevergoeding claimen.

Overige letselschade

De lijst met schadeposten is lang. Heeft u bijvoorbeeld noodzakelijke aanpassingen aan uw auto moeten doen of op aanraden van een arts een dure matras moeten aanschaffen? Dan kunt u deze kosten claimen. Ook betaalde contributiegelden voor de sport die u niet meer kunt uitoefenen, een studie die u niet meer kunt afmaken en kosten voor aangepaste vakantie-accommodaties kunt u als schadevergoeding claimen.

Kosteloos juridisch advies

Raakt u betrokken bij een ongeval, loopt u hierdoor letselschade op en is iemand anders aansprakelijk? Dan kunt u kosteloos de juridische hulp van onze ervaren letselschade juristen inschakelen. De aansprakelijke tegenpartij betaalt dan namelijk ons honorarium. Vraagt u zich af: ‘wanneer kan ik schadevergoeding claimen?’ Neem vrijblijvend contact op met onze letselschade experts. Wij bezoeken u desgewenst ook thuis in Eindhoven of omgeving.